Het circuit rondom de cv-ketel binnen uw woning bestaat uit verschillende componenten. Zo vindt u binnen dit circuit de cv-ketel zelf, een zogenaamd expansievat en een circulatiepomp. Leidingen zorgen dat de verschillende elementen met elkaar verbonden worden. In dit artikel vertellen onze loodgieters u meer over de werking van de circulatiepomp en de redenen om een circulatiepomp aan dit circuit toe te voegen. Vaak wordt de circulatiepomp standaard met een nieuwe cv-ketel meegeleverd. Er zijn echter ook situaties, waarbij het noodzakelijk is om een losse circulatiepomp te plaatsen.
Houd er rekening mee dat het onderhoud aan zo’n circulatiepomp erg belangrijk is. U wilt de kans op storingen in uw cv-ketel immers minimaliseren. Onze loodgieters kunnen de circulatiepomp, net als andere onderdelen uit dit circuit, voor u onderhouden.
De noodzaak van een circulatiepomp in huis
Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van heet water door uw woning. Het rondpompen hiervan zal ertoe leiden, dat de temperatuur in de verschillende ruimtes van uw woning toeneemt. Voordat het water kan worden rondgepompt, zal dit eerst verwarmd worden door de cv-ketel in het cv-circuit. Ook het expansievat heeft hierbij een belangrijke rol. Het expansievat voorkomt dat de druk op leidingen te groot wordt bij het verwarmen en rondpompen van heet water.
Werking van de circulatiepomp
In een thermostaat zitten verschillende sensoren, die de temperatuur in een ruimte kunnen meten. Op het moment dat deze temperatuur onder de ingestelde doeltemperatuur komt te liggen, zal de thermostaat de circulatiepomp automatisch inschakelen. Vervolgens wacht de thermostaat tot de doeltemperatuur bereikt is in de verschillende ruimtes, om de circulatiepomp vervolgens weer uit te schakelen. Zoals reeds beschreven werd, zorgt de circulatiepomp enkel voor het rondpompen van het water. Het verwarmen hiervan gebeurt in de cv-ketel.
Kijk goed naar het rendement van een circulatiepomp
Bij de aanschaf van een circulatiepomp dient u goed op het rendement hiervan te letten. Wist u bijvoorbeeld dat het rendement van een circulatiepomp vaak 10% van het totale energieverbruik van een huishouden inneemt? Het loont zodoende om kritisch naar het rendement van de circulatiepomp en cv-ketel te kijken. In het bijzonder, wanneer u twee van deze pompen in huis gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het aanleggen van vloerverwarming in huis.
Bent u op zoek naar een goede circulatiepomp om een bestaande pomp te vervangen, of als aanvulling op deze pomp? Laat u in dat geval goed adviseren door een loodgieter!